Big Bowie

Tuttavani kysäisi josko voisin tehdä hänelle isokokoisen klassista mallia olevan ns. Bowie -veitsen. Tämä teräasetyyppi on minulle tuttu vaikka en varsinaisesti mikään erityinen veitsi-diggari olekaan joten kiinnostuin asiasta ja kyselin lisää tarkennuksia siihen millaista mallia tilaaja oli ajatellut. Bowie-veitsestä on sen, aika tarkkaan 200 -vuotisen, ”uran” aikana valmistettu monenmoista versiota joista osaa on aika vaikea edes tunnistaa ao. veitsityypin edustajaksi. Asiakas totesi tähän että näissä asioissa hän on ”puristi” eli toiveena oli että itse veitsi olisi malliltaan mahdollisimman yksinkertainen ja koruton, lähinnä työkalumainen. Tupessa saisi sitten kyllä olla joitain tyyliin sopivia koristeita mutta senkin pitäisi noudattaa jotain veitsityypin klassista malleista. Projekti alkoi nyt kiinnostaa minua ihan todenteolla ja lupasin palata asiaan jahka olisin vähän enemmän perehtynyt ao. teräaseen historiaan.

Ensimmäiseksi kaivoin esille tietoa veitseen liittyvästä henkilöstä ja historiasta jota pieneksi yllätyksekseni löytyi jopa suomeksikin. Asiasta kiinnostuneet voivat lukea linkin artikkelin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jim_Bowie

Seuraavassa vaiheessa tein netissä kuvahakuja, tarkoituksena löytää esimerkkejä sellaisista terämalleista jotka lähinnä vastaisivat omaa ja asiakkaani mielikuvaa siitä miltä po. lajityypin veitsen tulisi näyttää. Kuten arvata saattaa, löytyi kuvia todella runsaasti mutta aika nopeasti niistä erottui pari sellaista jotka molemmat täyttivät halutut speksit. Lähetin molemmat vaihtoehdot asiakkaalle katsottavaksi ja hän valitsi niistä toteutettavan mallin. Niinpä saatoin aloittaa itse toteutusvaiheen.

Heti aluksi totesin että terästä olisi syytä tehdä puinen hahmomalli. Tämä kahdestakin syystä; tekemällä puisen mallin saisin terän mittasuhteet ja detaljit ”hiottua” kohdalleen ja toisaalta siksi että terän valmistava seppä varmasti tietäisi millaisen terän haluan ja myös toteuttaisi sen kaikkia yksityiskohtia myöten. Lähetin puisen mallin sepälle ja kuten olin osannut arvata, aiheutti sen toteutaminen pientä ”kitkaa” mutta lopulta sain valmiin terän käsiini ja se oli kuin olikin mallin mukainen. Terän pituus on 230 mm ja hamaran paksuus 5 mm. Terän leveys on suurimmillaan 50 mm. Materiaali matalaseosteista hiiliterästä.

Suunnitteluvaiheessa olimme asiakkaan kanssa yhdessä miettineet että veitsen pää voisi olla tehty sarvesta. Olisi ollut varsin luonnollista käyttää materiaalina hirven tai poron sarvea mutta totesin heti alkuun että sopivan mallisen ja kokoisen poron/hirvensarven löytyminen vaatisi aikamoisen työn. Valkohäntäpeuran sarvi olisi kooltaan suht sopivaa mutta ao. sarvet ovat käytännössä aina malliltaan liian kaarevia joten sekään vaihtoehto ei toimisi. Niinpä oikeastaan ainoa jäljelle jäävä vaihtoehto oli hankkia jostain Saksanhirven sarvea. Se on keskisessä euroopassa hyvin suosittu po. käytössä, lähinnä siksi että siitä tyypillisesti löytyy pitkiä kohtalaisen suoria osuuksia ja itse sarvi on kovaa ja tasalaatuista. Sopiva aihio löytyikin eBay:n kautta eikä sen hintakaan onneksi ollut mitenkään kohtuuton. Kun sarvi lopulta saapui postissa, olivat kaikki tarvittavat peruspartit kasassa ja varsinainen käsityö saattoi alkaa. Eräs huomioitava asia toteutusvaiheessa oli se että asiakkaani on vasenkätinen joten sarviaihiosta olisi etsittävä sellainen kohta että se sopisi hyvin vasenkätiselle otteelle. Veitsen väistimen ja ponsilevyn tein tukevasta messinkilevystä. Niiden ja sarven väliin laitoin nahkalapot.

Veitsi valmistui aikanaan ja seuraavana oli vuorossa tupen teko. Olin ehdottanut asiakkaalle että tekisin siitä ns. Mexican loop -tyyppisen. Tämä nimitys tulee siitä että tupen rakenne on ko. klassisen revolverikotelomallin kanssa hyvin yhteneväinen. Sain idealle asiakkaan hyväksynnän joten pääsin aloittamaan leikkaus- ja ompelutyön.

Alla kuvia valmiista veitsestä:

Mainokset
Published in: on 11.09.2016 at 20.56  Jätä kommentti  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2016/09/11/big-bowie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.