Jääkengät

Vanha asiakkaani laitteli meiliä ja kertoi että hänellä olisi minulle pikku työprojekti, sisältäen lähinnä nahkatöitä. Yritin kysellä asiaan tarkennuksia mutta hän sanoi kertovansa lisää sitten kun saapuisi työhuoneelleni. Sovimme molempien kalenteriin käypäisen tapaamisajankohdan ja jäin hieman jännittyneenä odottelemaan millaisesta hommasta olisi kyse.

Asiakas saapui sitten aikanaan ja kaivoi laukustaan kapistuksen jonka heti ensisilmäyksellä tunnistin vaikka en aijemmin moista ole käsissäni pitänytkään. Kyseessä oli ns. jääkenkä jolla on jäällä liikkuvien parissa hyvin pitkä historia. Apuvälinettä käytettiin lähinnä silloin kun jäillä ei ollut paljoa lunta ja ihmiset liikkuivat pitkiäkin matkoja potkurilla, joka sivuunmennen sanoen on edelleenkin oiva liikuntaväline noissa olosuhteissa. Toinen käyttäjäryhmä olivat hylkeenmetsästäjät jotka saattoivat ajopuullaan (tuntee myös nimen raila) liikkua päivän mittaan kymmeniä kilometrejä. Eteneminen tapahtui, hieman ajopuun mallista riipuen joko ”potkuttelemalla” (jolloin jääkenkä oli käytännössä välttämätön apuväline) tai sitten ikäänkuin yhdellä sauvalla hiihtäen. Sauvan hommaa hoiti tällöin ns. hyljepiikki.

Asiakkaan jääkenkä oli selvästi, lähinnä nahan yleiskunnosta päätellen, aika iäkäs mutta tästä huolimatta vielä täysin käyttökelpoinen liikkumisen apuväline. Oli siinä tosin yksi pikku vikakin eli etummaisen kiinnitysremmiparin solkipuoli oli katkennut ja täten siis uusittava.

Tutkiessani tarkemmin vanhan kengän detaljeja kaivoi asiakas laukustaan vielä pari kapistusta lisää. Nämä osoittautuivat olevan kopioita jääkengän pohjan teräskappaleesta ja asiakas kertoi teettäneensä ne tuntemallaan sepällä. Minun tehtäväni olisi ensin korjata vanha yksilö takaisin käyttökuntoon ja sen jälkeen, vanhan kengän kiinnitysremmejä mallina käyttäen, tehdä uusiin rautoihin sopivat remmit.

Homma oli minusta hyvin selvä ja suhteellisen helppotöinenkin joten otin sen mieluusti vastaan. Asiakas totesi, lievä hymy huulillaan, että säätilasta johtuen työllä ei ole mitään kiirettä eli riittää kunhan homma on valmis silloin kun jäät seuraavan kerran tulevat. Kuittaisin tämän sanomalla että saat tavarat valmiina viimeistään parin viikon sisällä ja lupasin ilmoittaa meilillä kun homma on valmis.

Alla kuvia valmiista jääkengästä puettuna vaelluskengän päälle:

Mainokset
Published in: on 30.05.2016 at 23.00  Comments (3)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2016/05/30/jaakengat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommenttiaJätä kommentti

 1. TERVEHDYS!
  OLEN SEURANNUT BLOGIASI JO MUUTAMAN-AIKAA.
  KATSELLEN, IHAILLEN JA KADEHTIEN TAITOASI!
  ITSEKIN KAIKENLAISTA VÄRKÄILEVÄNÄ ELÄKELÄISENÄ.
  TOSIN TULOKSENI ALALLA TUPPAAVAT LOISTAMAAN VIIMEISTELE-MÄTTÖMYYDELLÄÄN.
  SILTI VERSTAS VETÄÄ!

  Taitaa siitä viime yhteyden otostamme, kun soittelimme, ajan vierähtely ehtiä jo vuosien mittaluokkaan…..?
  Täällä Seinäjoella edelleen Muorin kera pätsäillään. Mitä milloinkin!
  Uusin kokemukseni erilaisista askareista sattui tälle toukokuulle, sain olla tekemässä tuohikattoa. Kolme viikkoa opettelin työnjotoa, kolmelle talkoolaisryhmälle ja rakensimme Aholan saaressa museopirttiin uuden katon.
  Tällaista.
  Hyvää kesää yms.

  t: juho tervala

  • Kiitos kommentistasi ja mukavaa kuulla että eläkeläiselläkin vielä riittää uutta opittavaa… 😀

  • Terve Juha, avasin tuossa kuukausi takaperin nettikaupan, löytyy nahkaa ja sen työstöön tarvittavia työkaluja ja muita tarvikkeita. Löytyy osoitteesta http://nahkajahela.palvelee.fi Käy tutustumassa.

   t: K.Kock


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.