Biopohjainen tukkivaha

Yksi osa toimenkuvaani on aseiden tukkien pintakäsittelyyn liittyvät työt. Perinteisesti tukit ovat joko öljyttyjä tai lakattuja. Ensinmainittu vaihtoehto on tyypillistä erityisesti ns. paremmille aseille. Öljykäsitelty puu kestää varsin hyvin kosteutta ja on tuntumaltaan aseen käsittelijälle miellyttävämpi kuin lakka. Tämä lähinnä siksi että öljytty puun pinta ei ole niin liukas kuin vastaava lakattu ja tuntuu ikäänkuin pysyvän paremmin ampujan hyppysissä. Toinen positiivinen seikka on se että öljytukin huolto ja kunnossapito on huomattavasti helpompaa kuin lakatun. Ja näin varsinkin silloin jos tukin pinnassa käytetään öljyn lisäksi myös tukkivahaa. Vahan tehtävänä on suojata öljypintaa aseen käytön aiheuttamalta rasitukselta eli se toimii helposti ja nopeasti uusittavana kulutuspintana.

Olen huomannut että suomesta kyllä löytyy asealan liikkeistä kohtuullinen valikoima ihan asiallisia tukkiöljyjä mutta hyvistä vahoista on selvästi pulaa. Koska omassa työssäni koin vahalle olevan tarvetta, päätin ryhtyä tutkimaan millaisia aineita klassiset tukkivahat sisältävät ja olisiko minun mahdollista alkaa omatoimisesti sellaista valmistamaan.

Selvittelin olemassaolevien puuvahojen koostumuksia monelta eri taholta ja tutkailin millaisia tukkivahojen reseptejä löytyy asiaan liittyvistä medioista. Testailin muutamia reseptejä ja lopulta, lähinnä omien käyttökokemusteni kautta päädyin aineyhdistelmään joka sisältää ainoastaan myrkyttömiä luonnon vahoja ja öljyjä ja on lähes syömäkelpoista. Vahaseos on huoneen lämmössä suhteellisen kovaa mutta juuri tästä syystä sen levittäminen puun pinnalle ohueksi kerrokseksi onnistuu varsin helposti. Jos vaha kuitenkin tuntuu turhan kovalta, voi purkkia ennen vahan levitystä kevyesti lämmittää vaikka hiustenkuivaajalla. Kuivuttuaan vaha muodostaan puun pintaan kovahkon ja kulutusta hyvin kestävän pinnan joten käsittelyä ei tarvitse jatkuvasti olla uusimassa. Vahan kovuudesta johtuen sen pinta kiillottuu kauniisti mutta ei silti ole lakkamaisen liukas.

Kehittämäni vaha soveltuu erityisen hyvin käytettäväksi ns. klassisten tukkiöljyjen kanssa. Meillä tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Sherell´s Schaftol, Balsin Schaftol ja Napierin tuotteet, tietenkään unohtamatta tukkiseppä Markku Tervosen kehittämää pellavansiemenöljy -pohjaista tukkiöljyä.

Oma suosikkini tukkiöljyksi tulee tämän nelikon ulkopuolelta ja on alunperin kehitetty huonekalujen pintakäsittelyyn. Kyseessä on Plektra Trading Oy:n maahantuoma Rustin´s Danish Oil. Tämä Kiinanpuu- öljyyn perustuva tuote imeytyy puuhun hyvin ja sitä voidaan tarvittaessa myös ohentaa. Po. aineessa on öljyn lisäksi myös hartseja ja tästä syystä se riittävän monen käsittelykerran jälkeen muodostaa puun pintaan silkkimäisen himmeän kalvon joka on mitä mainioin pohja tukkivahalle.

Omien testieni lisäksi vahaa ovat testanneet myös muutamat metsästystä ja ammuntaa harrastavat tuttavani ja heiltä saamani palaute on ollut hyvin positiivista. Niinpä olen nyt tuotteistanut vahan ja myyn sitä 100 ml kannellisessa alumiinisessa peltirasiassa. Rasian hinta on 19,50€ jossa allekirjoittaneelta ostettuna mukana lähetyskulut suomeen. Rasian pohjassa on käyttöohje sekä kotisivujeni osoite.

Jatkossa vahaa tulee saamaan myös jälleenmyyjiltäni joten kun liikutte alan liikkeissä niin pitäkää silmät auki. Jos vahaa ei kauppiaalta löydy niin kääntykää sitten suoraan puoleeni. Parhaiten minut tavoittaa meilillä osoitteesta promaakari@gmail.com

Alla kuvia vahasta:

Published in: on 08.04.2016 at 18.38  Comments (1)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2016/04/08/biopohjainen-tukkivaha/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentJätä kommentti

  1. […] mieshenkilö tilasi purkin valmistamaani tukkivahaa https://promaakari.wordpress.com/2016/04/08/biopohjainen-tukkivaha/ ja samalla kertoi olevansa kiinnostunut tilaamaan suunnilleen vastaavanlaisen tuotteen kuin tämä […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: