Long wallet – ikuinen lompakko

Minulta kysyttiin kykenisinkö käsityönä tekemään sellaisen lompakon että se kestäisi miehen normaalia käyttöä selvästi pidempään kuin ns. tavallinen kaupan lompakko joiden käyttöikä (ennen ompeleiden poikkikulumista tai vetoketjun rikkoutumista) näyttäisi olevan suunnilleen kaksi vuotta.

Lupauduin tutkimaan asiaa ja aloitin touhun sukeltamalla internetin loppumattomaan maailmaan. Siellä vastaan tuli tämän jutun otsikossa mainittu englanninkielinen termi ja suuri joukko kuvia lompakoista jotka ovat malliltaan suorakaiteen mallisia ja kooltaan sellaisia että ne sopivat tavallisten housujen takataskuun (mikä sinänsä tunnetusti on huono paikka lompakon kantamiseen). Löytyi laaja kattaus tehdastekoisia mutta myös paljon yksilöllisiä, osin vahvasti koristeltujakin malleja. Viimemainitut näyttävät olevan erityisesti niiden käyttäjien suosiossa jotka pukeutumisessaan arvostavat laadukasta denimiä ts. ovat ns. ”farkkukansaa”.

Tutkin aikani olemassaolevien lompakkojen sisärakenteita ja selvittelin seteleiden ja luottokorttien avulla minkä kokoinen lompakon pitäisi olla että siihen mahtuisi edes kohtuullinen määrä sellaista materiaalia mitä keskiverto mies mukanaan kuljettaa. Periaatteessa liikaa tilaahan ei lompakossakaan koskaan ole mutta johonkin olisi kuitenkin pakko vetää raja ts. tehdä kompromissi koon suhteen.

Saatuani tulevan lompakon koon noin pääpiirteissään selville aloin miettiä siihen käytettäviä materiaaleja. Päädyin käyttämään reilun 1 mm paksua vuotaparkkinahkaa joka oikein hoidettuna on erittäin kestävää ja pitää myös hyvin muotonsa. Ao. nahkalaatu on ”uutena” aika jäykkää mutta notkistuu käytössä aika nopeasti varsin mukavaksi käsitellä. Ompelulangaksi valitsin punotun ja vahatun polyesterilangan jonka vetolujuutta ja kulutuskestävyyttä voidaan tässä yhteydessä kuvata määreellä ”riittävä”. Ompeleen kulutuskestävyyttä auttaa osaltaan myös se että kaikki lompakon ompeleet on ”upotettu” nahan pintaan ao. tarkoitusta varten leikattuun uraan.

Alla kuvia ensimmäisestä mallikappaleesta. Kuvan lompakkoon sopii noin kymmenkunta kappaletta luotto- yms. kortteja sekä pienlokeroon esim. muutama kolikko parkkirahaa. Pystytaitoksen molemmilla puolilla on vielä koko lompakon puoliskon kokoiset taskut joihin sopii seteleitä yms. paperitavaraa.

Selvennykseksi vielä todettakoon että kaikki lompakon saumat ovat sekä liimattuja että sen jälkeen vielä naskalin ja neulan avulla käsityönä ommeltuja. Erillisiä saumoja löytyy tästä lompakosta 9-10 kappaletta, hieman laskutavasta riippuen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainokset
Published in: on 28.08.2013 at 17.20  Jätä kommentti  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2013/08/28/long-wallet-ikuinen-lompakko/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.