Kotelo katselukiikarille vol.II

Sain meiliä pohjoissuomalaiselta mieshenkilöltä; hän oli yrittänyt etsiä nettikaupoista ”kovaa” kiikarikoteloa äskettäin ostamalleen Nikon -katselukiikarille mutta huonolla menestyksellä. Tässä yhteydessä hän kuitenkin oli hakukoneen avulla löytänyt tiensä blogiini ja todennut että minulta voisi tilata halutun tuotteen. Niinpä hän viestissään esitti kotelosta toiveidensa mukaiset ”speksit” ja pyysi minua tekemään näiden perusteella tarjouksen.

Toiveissa oli saada kotelo joka kooltaan olisi mahdollisimman kompakti ja suojaisi kiikaria hyvin esim. kantajansa kaatuessa tms. tilanteessa jossa kiikariin saattaa kohdistua koviakin iskuja. Haluttu pintamateriaali oli musta nahka ja samalla esitettiin myös toive että kantoremmi olisi niin leveä että se ei kiikaria kotelossa kannettaessa painaisi kantajansa kaulaa/olkapäätä.

Edellinen tekemäni kotelo on kangaspäällysteinen mutta siltikin se työnä antoi hyvän pohjan jonka perusteella tein pyydetyn tarjouksen. Sain sähköpostissa piakkoin sille hyväksynnän ja samalla tuli tiedustelu siitä olisiko kiikari syytä lähettää minulle mittojen ottoa varten. Koska kyseessä on ns. moderni suoraputkinen kiikari, oli kotelon teon kannalta merkittäviä mittoja oikeastaan vain kaksi; kiikarin putkien maksimipituus sekä niiden objektiivipäiden suurimman yhteispoikkipinta-alan projektio. Jälkimmäinen saadaan kun kiikari ”avataan” maksimileveyteensä, asetetaan seisomaan pystyyn tasolle (paperin päälle), piirretään paperiin putkien objektiivipäiden ääriviivat sekä lopuksi yhdistetään näin aikaansaadut ympyräkaaret sivusuunnassa niiden ylä- ja ala-lakipisteistä. Lopputuloksena siis suorakulmio jolla puolipyöreät päädyt.

Pyysin asiakasta piirtämään kiikaristaan edellä kuvaamani projektion ja laittamaan sen minulle kirjeitse. Kuvasta piti ilmetä myös em. maksimipituus. Hyväksyin asiakkaan toiveet kotelon pintamateriaalin ja kantoremmin suhteen ja ehdotin itse että kotelon sisäpinta verhoiltaisiin perinteiseen tapaan villaveralla ja kerroin mitä värejä minulta löytyisi valmiina. Aikanaan saapui pyydetty kuva mitan kera sekä hyväksyntä veran käytölle ynnä toive siitä että sisäpinnan väri olisi tummahko vihreä.

Nyt minulla oli kasassa kotelosta kaikki tarvittavat tiedot joten saatoin aloittaa itse valmistusvaiheen. Kuten aijemmassakin on tämänkin runko tehty laminoidusta pahvista. Vaikka ao. materiaali jo sinänsä vaimentaa hyvin iskuja, on sisäverhoilun alla vielä lisänä 3 mm paksu kerros huopaa.

Alla kuvia valmiista kotelosta. Ne otti ystäväni muotoilija Harri Koskinen.

Makaava

Pystyssä

Riippuva

Riippuva osakuva

Mainokset

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2013/05/11/kotelo-katselukiikarille-vol-ii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.