Puinen retkisaha

Olen jo joitakin aikoja kehitellyt mielessäni omaa versiota puisesta retkisahasta joka tarvittaessa menisi kuljetuskunnossa kohtuulliseen pieneen pakettiin. Seuraavassa esittelyssä ensimmäinen yksilö pienestä protosarjastani:

Päätin käyttää sahan rakenteen lähtökohtana perinteistä savottamiesten käyttämää pokasahaa mutta myös muokata sen rakenteita omiin päämääriini paremmin sopiviksi.

Vaikka painolla on retkeilytarvikkeissa oma, osin tärkeäkin merkityksensä, päädyin tekemään sahani osat koivusta. Se on painoonsa nähden erittäin lujaa mikä sinänsä on tärkeä ominaisuus työkalua suunniteltaessa. Toinen syy ao. puulajin käyttöön on sen hyvä saatavuus ja helppo pintakäsiteltävyys. Tässä tapauksessa puuosissa on pinnassa pellavaöljy-vernissa.

Päätin myös tehdä sahasta sen verran kookkaan että sillä voisi katkaista ainakin 30 cm paksun puun rungon. Tämän paksuisesta pölkystä saa kirveellä pienimällä jo ihan kunnollista polttopuuta vaikkapa kaminaan. Niinpä sahan terän pituus on 610 mm ja sen hampaat on nykyaikaiseen tapaan kärkikarkaistu. Tämä sinänsä ehkäisee aika tehokkaasti terän uudelleenteroituksen joten sahan teräkotelossa kannattaakin kuljettaa mukana varaterää. Terä kiinnitetään paikalleen kahdella siipiruuvilla joille kummallekin on oma teräksinen kierreholkkinsa.

Sahan ”jänteenä” toimii Paracord -naru joka on täysin synteettistä ja käytännössä lähes venymätöntä. Tämä tavara on siinäkin mielessä mukavaa että sitä saa ostaa melkein kaikissa väreissä.
Tämä saha ei sovellu pahimmille ”gramman viilaajille” sillä sen paino kahdella terällä on aika tarkkaan kilo ja ”strategiset mitat” pakattuna ovat 640 x 70 x 60. Niinpä suosittelenkin sitä ns. ”tukikohtasahaksi”, käytettäväksi esim. armeijan puolijoukkuekaminan polttopuuhuollossa. Jatkokehittelyäkin olen jo suunnitellut ja tarkoitus on saada painoa pois ilman että rakenne silti heikkenisi.

Ohessa muutama kuva sahasta:

Mainokset

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2012/10/07/puinen-retkisaha/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.