Vyö metsästäjälle

Minulta tiedusteltiin josko voisin suunnitella ja valmistaa erityisesti metsästäjän tarpeisiin räätälöidyn vyön. Tässä tapauksessa haettiin, paitsi riittävän leveää ja tukevaa vyötä, myös sellaista että siihen voitaisiin kiinnittää ja irrottaa puukko yms. työkaluja ja varusteita ilman että itse vyötä tarvitsisi avata. Toiveena oli myös se että itse vyön kiristämiseen tarkoitettu solki olisi laitettu niin että vyön alla oleva vaate ei vahingossakaan pääse väliin haittaamaan soljen kiristämistä.
Koska omasta tietopohjastani ei varsinkaan ensimmäisenä mainittuun ongelmaan heti löytynyt valmista ratkaisua, oli tehtävä hieman haastava. Vyön tilaaja kuitenkin ymmärsi tilanteeni ja antoi projektille reippaasti toimitusaikaa joten päätin ottaa työn vastaan.

Mietin ensin pelkästään vyön kokonaiskuvaa ja tulin siihen lopputulemaan että varsinaisen vyön kiristyssysteemi toimisi parhaiten jos siinä käytettäisiin vastaavaa ratkaisua kuin esim. perinteisessä revolverivyössä. Siinä kiristyssolki ja sen vastaremmi ovat kapeampia kuin itse vyö ja ne ommellaan ikäänkuin varsinaisen vyöremmin päälle jolloin vaatteet eivät vahingossakaan pääse soljen väliin.

Toinen vyön käytännöllisyyden kannalta tärkeä asia olisi se että siinä kannettavat työkalut ja varusteet pitäisi pystyä kiinnittämään periaatteessa mihin tahansa kohtaan vyötä koska niiden asema itse vyön kiristyssolkeen muuttuisi aina sen mukaan kuinka kireälle vyö kulloinkin säädetään. Kiinnityskohtia pitäisi tarvittaessa myös pystyä vapaasti liikuttamaan mielellään koko vyön pituudelta.

Tästä johtuen päädyin ratkaisuun jonka perusrakenteena on pari vyön ympärillä ommeltua, vyön pituuden suhteen vapaasti liikkuvaa leveähköä nahkalenkkiä. Nämä lenkit yhdistetään toisiinsa soljella ja remmillä. Kun vyölle sitten halutaan laittaa vaikkapa puukko, avataan solki, pujotetaan puukko remmiin ja kiristetään solki uudelleen. Tässä kyseisessä tapauksessa näitä solki-remmi -yhdistelmäpareja tulisi vyöhön kaksi eli yksi kummallekin lanteelle.
Edellä oleva toiminto saattaa vaikuttaa näin kirjallisesti selitettynä vähän konstikkaalta mutta oheiset kuvat kertonevat asian selvemmin:

Mainokset
Published in: on 31.08.2012 at 14.51  Jätä kommentti  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2012/08/31/vyo-metsastajalle/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.