Satula moottoripyörään

Minulle tuli sähköpostilla kysely josko voisin tehdä nk. apusatulan moottoripyörään. Kyseinen pyörä on täysin uudelleen customtyönä rakennettu Harley Davidson jossa alunperin on vain yhdenistuttava satula. Omistaja oli ajatellut, lähinnä pyörän ulkonäkösyistä, käyttää mahdollisilla kyytiläisillä enemmän tai vähemmän inspiroitua tilapäissatulaa mutta ajanmyötä toisen satulan tarpeesta oli tullut sen verran vakituista että olisi aika asentaa pyörään se toinenkin. En ole aijemmin vastaavaa työtä tehnyt mutta tutkailtuani hieman pyörän alkuperäistä satulaa totesin työn senlaatuiseksi että otin sen vastaan.

Pyörän omistajalla oli onneksi jäljellä tarpeeksi suuri pala alkuperäisen satulan verhoiluun käytettyä nahkaa joten minun huolekseni jäisi vain satulan runkomateriaalin ja pehmusteen hankkiminen.
Päätin tehdä rungon vanerista. Tämä lähinnä siksi että rungon pohjaa oli muotoiltava aika voimakkaasti että se asettuisi kunnolla pyörän lokasuojan ja sen päällä olevan tavaratelineen päälle. Tiedän kokemuksesta että huolellisesti pintakäsitelty vaneri kestää hyvin kosteutta ja olisi siten täysin käyttökelpoinen materiaali rungolle.
Pehmustemateriaaliksi valitsin rakennuseristeissä käytetetyn Polyeteeni-umpisolumuovivaahtolevyn. Se on kestävää ja pitää hyvin joustokykynsä ja mikä parasta, ei ime itseensä kosteutta oikeastaan ollenkaan.
Kun satulan runko oli muodoltaan valmis, se lakattiin huolellisesti useaan kertaan uretaanilakalla. Tämän jälkeen rungon päälle liimattiin kolme kerrosta 15 mm paksua vaahtomuovilevyä. Seuraavaksi oli vuorossa itse verhoilu; koska käytettävä nahka oli hieman paksumpaa kuin yleisemmin verhoiluun käytetty, päätin kiinnittää nahan paikalleen märkänä. Tällöin nahka taipuisi helpommin paikoilleen ja kuivuessaan kiristäisi itsensä kauniisti muotoon. Koska runko on puuta, oli nahan kiinnitys helppo tehdä normaalilla rakennusnitojalla.

Alla pari kuvaa valmiista satulasta paikalleen asennettuna:

Mainokset

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2012/08/12/satula-moottoripyoraan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.