Nallen panta

”Jos metsään haluat mennä nyt
niin varmasti yllätyt. On siellä
sammaleet myllätyt ja nallet ketjuun kytketyt”

Näin ainakin jos satut liikkumaan sopivalla seudulla venäjän puolella rajakarjalaa…;-)

Eli minulle tuli alkuvuodesta puhelinkysely jossa tiedusteltiin onnistuisiko minulta tehdä nahasta niin tukeva kaulapanta että sitä voisi ajatella kesykarhun kaulaan. Haluttu tuote oli kieltämättä aika erikoinen eikä minulla ole moisesta aijempaa kokemusta mutta kun asiaa hieman tarkemmin analysoitiin ja tilaajlla oli tarvittavat tiedot mittojen ja materiaalilujuuksien suhteen, niin vastasin voivani ainakin kokeilla. Kysyjä, joka itseasiassa oli tilauksen suhteen varsinaisen tilaajan välimiehenä, lupasi kertoa vastaukseni eteenpäin ja sovittiin että asiaan palataan.

Tuosta puhelinsoitosta oli kulunut muutama kuukausi kun puhelin uudelleen pirahti. Tällä kertaa asialla oli itse varsinainen tilaaja ja työlle jopa ilmeni pientä kiirettä ts. toimitusaikaa olisi enää parisen viikkoa. Minulla oli menossa töiden suhteen pieni suma mutta koska jo aijemmin olin luvannut homman hoitaa ja työ tuntui erikoisuutensa vuoksi myös mieleenkiintoiselta, ilmoitin pystyväni pysymään aikataulussa. Tilaaja (itäsuomalainen mieshenkilö) kertoi että panta tulisi venäjällä asuvan ns. ”taippari” -karhun käyttöön eli kyseessä on karhu jollaisia venäjällä pidetään ikäänkuin kotieläiminä ja niitä käytetään karhumetsästyksessä käytettävien koirien koulutukseen. Vastaavaa toimintaa ei suomessa saa harjoittaa joten em. karhulla riittää asiakkaita myös suomen puolelta rajaa.

Panta päätettiin tehdä kaksinkertaisesta 2,5 mm paksusta mustasta naudan vuotanahasta. Nahat liimattaisiin yhteen ja tässä vaiheessa niiden väliin liimattaisiiin myös nailonhihna, sitä samaa tyyppiä jota käytetään reppujen ja laukkujen kantohihnoina. Liimauksen jälkeen rahkaremmit ja hihna ommellaan vahvalla monisäikeisellä punotulla nailonlangalla yhteen pannan molemmilta reunoilta.

Pantaan tarvittavien helojen ts. kaksipiikkisen riittävän vahvan soljen sekä kiinnitysketjua varten tarvittavan D-lenkin löytäminen oli oma vaivansa mutta sekin sujui loppujen lopuksi yllättävän helposti; solki löytyi valjastarvikeliikkeestä ja D-lenkki (6 mm paksua umpeen hitsattua haponkestävää terästä), yllätys yllätys, sukeltajien tarvikkeiden seasta.

Pannan pituudeksi tuli 70 cm ja leveydeksi 60 mm (kiristysreikien matkalta 50 mm). Pannassa oleva D-lenkki ommeltiin sekä nailonremmin että ulommaisen nahan alle ja pannan ulkopintaan lisättiin vielä yksi vahvikepala joten lenkin kyllä pitäisi pysyä paikallaan jos koko remmi yleensäkään kestää sille suunnitellun käytön. Pannan sisäpintaan jäävien ommelten päälle liimattiin lopuksi ohut pintanahka joka varmasti on miellyttävämpi karhun kaulaa vasten kuin em.tikit jotka jäivät hieman koholle nahan pinnasta.

Alla kuvia valmiista pannasta.

Mainokset
Published in: on 11.05.2012 at 16.55  Jätä kommentti  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2012/05/11/nallen-panta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.