Veljekset kuin ilvekset

Tuttavapiiriini kuuluu veljessarja joka koostuu kolmesta muutaman vuoden ikäerolla olevasta miehestä. Tutustuin opiskeluaikoina veljeksistä vanhimpaan ja aikojen saatossa myös nuorimmainen on tullut kohtuu tutuksi. Keskimmäinen asuu muualla joten hänet olen tavannut vain kerran ihan ohimennen. Mutta asiaan;

Tämä keskimmäinen veli täyttää tulevassa toukokuussa 50 v. ja kaksi muuta veljestä päätti antaa hänelle lahjaksi allekirjoittaneen tekemän puukon, onhan hän ainoa veljeksistä joka aktiivisti harrastaa metsästystä ja näinollen tarvitsee laadukasta terätyökalua riistan käsittelyyn.

Vanhin veli soitteli minulla asiasta ja sovittiin että tavataan kahvikupin ääressä ja yhdessä hahmotellaan millainen ja mistä materiaaleista lahjapuukko tehtäisiin.

Palaverin tuloksena päädyttiin siihen että puukkoa varten tilattaisiin sepältä alustaloppuun käsin tehty damascusterä, helat tehtäisiin mustasta puhvelin sarvesta ja pään puumateriaalina olisi tällä kertaa loimukoivu. Muut yksityiskohdat jäivät allekirjoittaneen päätettäväksi.

Laittelin terästä sepälle meiliä ja kuinka ollakkaan, sattui hänellä olemaan valmiina yksi isohko veitsimäinen terä joka sopisi oikein hyvin haluttuun tarkoitukseen. Terään on käytetty 15n20 ja 0,8%c -teräksiä ja koko terä on samaa tavaraa ts. erillistä ydinpalaa ei ole. Tästä ei ole haittaa koska molemmat käytetyt teräslaadut ovat karkenevia ja terän pääasiallinen tarkoitus on jo aijemmin mainittu riistan käsittely.

Valmiin puukon kokonaispituus on 245 mm josta terän osuus 115 mm eli kyseessä on aika kookas työkalu. Edellämainittujen materiaalien lisäksi puukon alahelan somisteena on kaksi messinkilevyä ja niiden välissä 3 mm paksu levy valkoista luuta. Ja lopuksi vielä levy ruskeaa nahkaa ”puskurina” puun ja helan välissä. Tuppi on ommeltu 2 mm paksusta mustasta vuotanahasta ja sen alaosan sisällä on kaksipuolinen puinen lesta.

Alla kuvia valmiista työkalusta:

Mainokset
Published in: on 11.04.2012 at 14.00  Jätä kommentti  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2012/04/11/veljekset-kuin-ilvekset/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.