Nylkyveitsi pienriistalle

Minulta tilattiin nylkyveitsi, jonka pääasiallinen käyttökohde olisi pienriistan ja erityisesti pienpetojen käsittely.
Kävimme yhdessä asiakkaan kanssa läpi saatavilla olevaa terävalikoimaa ja lopulta ruotsalaisen MORAn valkoimasta löytyi terä joka jo suunnitteluvaiheessa oli mietitty haluttuun käyttöön ja muutenkin täytti halutut ”speksit”. Veitsen pään materiaaleiksi valittiin tuohi ja kataja. Nämä kestävät ja hylkivät hyvin vettä ja likaa. Hela päätettiin tehdä vaaleasta lehmänsarvesta koska se värinsä puolesta sopii hyvin yhteen muiden materiaalien kanssa.

Koska nylkytöissä yleensä jokaisella nylkijällä on hieman omat työtapansa ja ”käsialansa”, sovittiin että lähettäisin terän asiakkaalle ja hän muotoilee sille polyuretaanivaahdosta mieleisensä mallisen pään.
Terä ja pään muotomalli palasivat minulle aikanaan postissa ja tein mallin perusteella mahdollisimman paljon esikuvan mittoja ja muotoja mukailevan pään. Kun pää mielestäni oli muodoiltaan valmis, laitoin terätyökalun tilaajalleen testailtavaksi.
Veitsi palasi taas aikanaan minulle ja sen mukana oli pari muutospyyntöä pään muotojen suhteen. Toteutin halutut muutokset ja lopuksi pintakäsittelin pään RUSTINS´Danish Oililla, jota yleensä aina käytän jollei asiakas muuta toivo.

Jo alunperin oli sovittu että puukon päähän laitetaan kiinnike nahkaremmille, tämä siksi että veitsen voi työn aikana laskea remmin varaan roikkumaan jos tarve työskenneltäessä on molemmille käsille. Tämä ominaisuus on hyvä erityisesti talvella lumen aikana. Päädyin tekemään kiinnikkeeksi pienen messinkisen lenkin, jonka paikka valittiin siten että se olisi mahdollisimman vähän tiellä kun veistä käytetään.

Koska veitseä ei ole tarkoitus kuljettaa mukana vyöllä vaan joko repun tai laukun taskussa, jätettiin tupesta kantolenkki kokonaan pois.
Alla pari kuvaa valmiista terätyökalusta:


Mainokset
Published in: on 04.07.2011 at 16.14  Jätä kommentti  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://promaakari.wordpress.com/2011/07/04/nylkyveitsi-pienriistalle/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.